Studiereis Foodpassport project naar Portugal

Op tweede Paasdag vertrokken Hannie Oomens, Angeline Jeurissen en Peter Smetsers naar Santarém in Portugal om deel te nemen aan de tweede bijeenkomst van het internationale project over gezonde voeding en gezond gedrag. Dit project, The Erasmus+ European Food Passport, wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. Met deelnemers uit Bulgarije, Italië, Letland, Nederland, Polen, Turkije en Portugal biedt dit project volop kansen om mensen met een verstandelijke beperking te laten participeren in een Europees project over gezonde voeding.  Het is de bedoeling dat de deelnemende landen als gastheer gaan optreden voor collega’s en leerlingen. In Portugal werd nog zonder leerlingen gewerkt aan het project. 
Hannie, Angeline en Peter kregen in Portugal een interessant programma voorgeschoteld, waarin gezonde voeding centraal stond. Dinsdag werd er op ludieke wijze kennis gemaakt met enkele energizers. Vooral het spel Don’t let the mosquito touch the food (kringspel, om zogenaamde muggen te verdrijven) en the blanket game (snel namen opnoemen vanachter een deken, die neervalt) zorgden voor hilarische momenten. In de middag stond een workshop met sensomotorische activiteiten op het programma. Er werd met voedingsmiddelen zoals, deeg, chocolade, peulvruchten geëxperimenteerd en er ontstonden prachtige eetbare kunstwerken.
De dag erna waren de weergoden ons niet zo gunstig gezind. Studenten van de IP-Santarém School of Education verzorgden een rondleiding door de stad Santarém. ’s Middags bezochten we een biologische boerderij in Rio Maior. Hier worden alle producten zonder bestrijdingsmiddelen geteeld. De eigenaar en zijn vrouw verzorgen ook lessen over gezonde voeding bij scholen uit de regio. Hij bezoekt  leerlingen met een verstandelijke beperking en leert ze hoe ze een groentetuin kunnen inrichten.
Interessant was ook de excursie naar de zoutbronnen van Salina. Het zout borrelt via bronnen naar boven en wordt op plateaus gedroogd. 

    

Een heerlijke vegetarische quiche en een oude olijfboom van de biologische boerderij in Rio Maior


In het kleine dorp Chaos werd de Terra Cha coöperatie bezocht. Hier heeft men een  zelfvoorzienende dorpsgemeenschap gesticht. Omdat er  geen werk is, gingen veel mensen verhuizen en dreigde het dorp uit te sterven. Een sponsor wilde het dorp behouden en schonk 200 geiten, en geld om historische gebouwen te restaureren. Ook werd er grond aangekocht, zodat de bewoners zelf hun  groenten en fruit kunnen verbouwen. Met het geld werd door de bewoners eerst een gemeenschapshuis gebouwd. Hierin is een restaurant gevestigd waar gasten de lokale producten kunnen proeven. Bezoekers kunnen tegen betaling met de herder en zijn geiten een dag mee de bergen in. Ook dit levert geld op. Na een rondleiding door het dorp mochten we proeven van de  streekgebonden gerechten.

    

Op donderdag kregen we college over het inzetten van de computer voor het Foodpassport project. Er werd tevens uitleg gegeven over het onderwijssysteem in Portugal en de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. In Portugal kiest men ervoor om deze groep leerlingen zoveel mogelijk in normale klassen te laten meedraaien. Er wordt voor enkele uren per week  wel een gespecialiseerde leerkracht aan de groep toegevoegd.
’s Middags bezochten we de bedevaartsplaats Fatima en gingen we naar de Atlantische  oceaan bij Nazaré, waar metershoge golven te bewonderen zijn.


De golven zijn soms 40 meter hoog.

De laatste dag bezochten we een school voor consumptieve beroepen in Santarém. De leerlingen deden examen in het bereiden van een vijfgangen diner en het bedienen van de gasten. Gedisciplineerd en vakkundig legden de kandidaten hun examen af.