De Groote Aard goes to Letland!!!          

12-16 oktober 2015

                             

Op maandag 12 oktober was het zover…voor het eerst in 57 jaar (eigenlijk zolang onze school bestaat!) gaan we met leerlingen op reis! Niet zo maar op reis, we gaan naar Letland….met het vliegtuig….op studiereis.

        

Dat is niet iets wat we iedere week doen, dus we wilden ons goed voorbereiden. We gingen ons verdiepen in het land, in de mensen, in de cultuur en in de eetgewoontes. Bovendien zouden we gaan  samenwerken met mensen uit verschillende landen, en aangezien niemand van ons Lets, Pools, Portugees, Turks, Bulgaars of Italiaans spreekt, moesten we in ons beste Engels en met handen en voeten communiceren. Dus van te voren flink geoefend! Hello, I am….., goodbye, thank you, how are you, yes, no, allemaal woordjes die we (van te voren) al kenden.
Maar ja, dan kom je daar en zie je allemaal vreemde mensen uit verschillende landen die maar moeilijk Engels spreken. Dat valt niet mee! Toch deed iedereen goed zijn best en met wat hulp (lees: tolk en gebarentaal) kom je een heel eind. Waar iedereen in het begin nog een beetje verlegen was en bij zijn eigen groepje bleef hangen, werden aan het eind van de week telefoonnummers en facebookcontacten uitgewisseld en vriendschappen voor het leven gesloten. Machtig mooi, en natuurlijk is dat ook één van de onderdelen van het project!

        

Ons hotel stond in Dobele, hoofdstad van het district Dobele. Het staat bekend als het zonnigste gedeelte van heel Letland, en dat was te merken. We hadden heerlijk weer! Een kwartiertje rijden van ons hotel stond de Letse school die ook deelneemt aan het project. De Bezupe internatpamatskola. Een school voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. Het is de enige school in het district waar deze doelgroep terecht kan. Op een paar kinderen na, blijven ze dan ook allemaal intern van maandag t/m vrijdag.
We werden allerhartelijkst ontvangen, met koffie, thee en héél veel koeken en hapjes. Zo, dat zette meteen de toon voor de rest van de week want wat werd er veel gegeten en gesnoept!! En ja, je wilt niet onbeleefd zijn…dus we hebben er volop aan meegedaan! Ons vaste motto werd dan ook: “All for the foodproject!”

         

Ook kregen we een voorstelling te zien, gemaakt door de leerlingen van de school. Liedjes, dansjes en toespraken. Na dit alles moesten we aan de slag! Onze leerlingen gingen de keuken in, samen met de leerlingen uit de andere landen. Leerkrachten hadden de mogelijkheid om verschillende lessen te volgen. Tussendoor werd er geluncht, geproefd en weer gegeten en gedronken. We kwamen werkelijk niets tekort. In de middag zijn we vertrokken naar Rundales Palace. Een enorm groot paleis met een geweldig mooie tuin. We kregen een flinke rondleiding wat weer goed was voor al onze overtollige kilo’s die we er aan gegeten hadden!

        

De volgende dag begon bij het museum van Dobele waar we informatie kregen over de geschiedenis van het land en van de streek. Ondertussen werden Henk  en Hannie ontvangen door de burgemeester van Dobele. Daarna zijn we weer naar de school gegaan om deel te nemen aan kooklessen. In de middag mochten we naar wat plaatselijke bezienswaardigheden gaan kijken. Zoals een kerk en een weverij. Daarna weer een heerlijk diner en tegen een uur of half tien waren we terug in het hotel. Wederom een lange dag. Maar ontzettend gaaf en indrukwekkend!

                

Op donderdag zijn we vertrokken naar Riga, voor een bezoek aan deze geweldige stad. Na een rondleiding door de stad hadden we even wat vrije tijd, en wat doe je dan?  Juist! Koffie met gebak nuttigen! Pfff….alsof we nog niks gehad hadden! Natuurlijk ook wat souvenirs voor het thuisfront aangeschaft.  En dan aansluitend naar een groot restaurant waar ze werkelijk waar alles hadden wat je je maar bedenken kunt! Met een volle buik weer de bus in. De Turken bleven in Riga en de Italianen werden bij het vliegveld afgezet. De rest van het gezelschap ging op de terugweg nog naar een bakkerij. Veel mensen uit de regio werkten daar. Al het brood werd met de hand gemaakt. Mensen maakten lange dagen en het is ontzettend zwaar werk.

        

We kregen van alles te proeven en velen van ons kochten in het winkeltje nog wat plaatselijke lekkernijen.
Terug in het hotel konden we nog snel even opfrissen en alvast een beetje de koffers inpakken, voordat we verwacht werden bij het “laatste avondmaal”. Iedereen werd uitgebreid bedankt en we kregen allemaal een certificaat als bewijs van deelname aan het project. Wij Nederlanders hadden de hele week gezorgd voor de nodige entertainment, we hadden namelijk iedere busreis liedjes gezongen. Muziek is een mooie manier om mensen met elkaar te verbinden, en het werkte dan ook aanstekelijk. Nu werden we op de laatste avond getrakteerd op liedjes uit andere landen. Erg gezellig en de stemming zat er goed in! Waar in het begin van de week nog iedereen bij zijn eigen groepje zat, zaten nu leerlingen en leerkrachten door elkaar aan één grote tafel. Super!

Vrijdag was de dag dat iedereen moest vertrekken. Wij hadden besloten om Riga in te gaan, voordat we ons op het vliegveld moesten melden. Bij het hotel namen we afscheid van onze nieuwe vrienden. Een tijdelijk afscheid, omdat we elkaar weer ontmoeten in Nederland. In maart komen namelijk alle landen bij ons op bezoek! We kunnen niet wachten!
Het was een bijzonder indrukwekkende ervaring. Bijzonder omdat we voor het eerst met leerlingen zijn gegaan. Omdat we nieuwe mensen ontmoet hebben. Omdat we een nieuwe cultuur mochten ontdekken. Omdat we van het eerste tot het laatste moment genoten hebben van alles wat we meegemaakt hebben!

Paldies un uz redzēšanos!(bedankt en tot ziens!)

Twan, Jannis, Jamy, Laura, Tijn, Henk, Jacqueline, Hannie en Suzan