Afsluiting Europees project met leerlingen van De Groote Aard uit Eersel

In Polen werd het Europese Foodproject Erasmus+ afgesloten. Namens Nederland was De Groote Aard uit Eersel, een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs,  vertegenwoordigd. Er werd een internationaal kookboek met gerechten uit de verschillende landen gepresenteerd.De leerlingen Bryan, Aeron, Levy en Iza en hun begeleiders Peter Smetsers, Hannie Oomens,  Jacqueline Paridaans en Bart Waijers poseren voor een oude bakoven in Radzionkow.

De afgelopen 3 jaar reisden de deelnemers naar Polen, Portugal, Hongarije, Letland, Turkije, ItaliŽ en Nederland om elkaars cultuur beter te leren kennen. Gezonde voeding was het hoofthema. Er werden allerlei activiteiten en excursies georganiseerd, waarin gezonde voeding centraal stond. Indrukwekkend was ook het gemak waarmee leerlingen, die elkaars taal niet spreken, contacten leggen met elkaar.
De opening was deze keer in Radzionkow. Leerlingen van deze school en de muziekschool uit die stad gaven een prachtig concert, waarin de Poolse componist Chopin centraal stond. Hierna moesten de deelnemers een kunstwerk maken van groenten en fruit. Zo creŽerde Nederland  een landschap met een molen en een fiets, waarvoor de leerlingen wortelen, spinazie, vijgen, dadels, pruimen en rozenblaadjes  gebruikten. De kunstwerken werden 's middags in het culturele centrum van de stad geŽxposeerd. Hier werd ook het kookboek gepresenteerd. 's Avonds namen de deelnemers een frisse duik in het spectaculaire  aquapark, en  genoten ze van de waterglijbanen, bubbelbaden en een golfslagbad.
Op donderdag stond het Nationaal Park Ocjow met een prachtig kasteel en de hoge Herculesrots op het programma. De delegatie uit Portugal zorgde voor enkele spelactiviteiten, die in het schitterende natuurgebied werden uitgevoerd. Hierna was er een uitstapje naar Krakau. In deze schitterende stad genoten we van de prachtige gebouwen en leerden we hoe de mensen in de middeleeuwen leefden. We gingen naar een ondergronds museum, waar men veel spullen uit die tijd had opgegraven en tentoongesteld en ook huizen had nagebouwd.
Op vrijdag werd er brood gebakken in het broodmuseum van Radzionkow. In de hele wereld genieten mensen al vanaf de steentijd van dit voedzame product. Indrukwekkend was ook het bezoek aan het Jasnaklooster in Czestochowa. Deze stad wordt jaarlijks door duizenden pelgrims uit heel de wereld bezocht. Vanuit Polen komen pelgrims te voet naar dit indrukwekkende bedevaartsoord.
De laatste dag maakte elk land een nationaal gerecht klaar voor een dorpspicknick. De Nederlandse deelnemers kookten erwtensoep. Ook werd er geproefd van Portugese tonijnsalade, Italiaanse Panzanella, Bulgaarse Shopska salade, gebakken appels uit Letland en Turkse bulgur . De deelnemende landen voerden ook een traditionele dans uit. Gehuld in ouderwetse boerenkleding met houten klompen werd de dans 2 Emmertjes Water Halen gepresenteerd door de groep van De Groote Aard. Het Nederlandse team won tevens de eerste prijs tijdens het internationale voetbaltoernooi en leerling  Levy Priemus werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Het Foodproject Erasmus + werd op de laatste dag afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow.

Geschreven door Peter Smetsers

Klik hier voor het foto-album